Duiste tekst
Home
Massage
Prijslijst
Haptonomie
Luisterlessen
Thema's
Hier doet het pijn
Ontspandag
Gouden regels voor lichaamsbeweging
-Doe ten minste vijf dagen per week 30 minuten lang aan lichaamsbeweging. Een stevige wandeling is voldoende.
-Laat u medisch keuren als u aan een oefenprogramma begint en ouder dan 40 bent, medicijnen gebruikt of een hartkwaal hebt.
-Als u een hartslagmeter gebruikt, let erop dat u niet boven de maximale hartslag voor uw leeftijdsgroep komt.
-Begin altijd met een warming-up - 5-6 minuten. Koude spieren vergroten de kans op blessure. Hoe ouder u bent, hoe langer de warming-up duurt - 10-15 minuten als u ouder dan 50 bent.
-Eindig met 5 minuten 'cooling-down'. Doe een paar rekoefeningen; dat voorkomt stijfheid en spierpijn.
-Zwemmen is erg goed voor oudere mensen, want stijve gewrichten worden gesteund en alle spieren worden getraind.
-De belangrijkste spieren om te trainen zijn de dijbeenspieren, zonder die spieren bent u aan uw stoel gekluisterd omdat u niet meer kunt opstaan.
Fietsen is goed.
-Als u pijn voelt, stopt u. Het gezegde 'wie mooi wil zijn, moet pijn lijden' is onzin. Een spier die pijn doet, is niet in orde.
-Bezoek aan een sportmasseur kan blessures voorkomen.
-Ga net zo lang door met bewegen tot u diep moet ademhalen om uw longen helemaal vol te zuigen, alleen zo beschermt u de longen tegen infectie.
-Voer tijdsduur en intensiteit van uw oefenprogramma geleidelijk aan op, doe elke week iets meer.
-Beweging met krachtinspanning is het best, want dat helpt tegen osteoporose, (brosse botten).
-Oefeningen zijn niet alleen goed voor kracht en uithoudingsvermogen, maar ook voor evenwicht, lenigheid en beweeglijkheid - erg belangrijk bij het ouder worden.
-Yoga is een uitstekende oefening (maar traint hart en longen niet), want de spieren worden door strekken getraind. Het oefen programma zal een succes zijn als u een activiteit of sport doet die u leuk vindt, dan wordt het nooit saai.

Dit zijn de positieve gevolgen van lichaamsbeweging:
-hart en longen blijven gezond
-de endorfineproductie wordt gestimuleerd, waardoor u zich 8 uur lang extra goed voelt
-hoofdpijn, spastische darm en migraine worden minder
-de eetlust wordt onderdrukt
-kan uw eetgewoonten veranderen
-u beweegt meer
-u verbrandt calorieŽn
-u slaapt beter
-angstgevoelens verminderen
-paniekaanvallen verdwijnen
-depressies gaan weg
-uw figuur wordt beter
-u voorkomt jetlag
-het cholesterolgehalte daalt
-de bloeddruk gaat omlaag.
Daarnaast weten we dat lichaamsbeweging het zelfrespect, het zelfvertrouwen, de prestaties en de geestelijke gezondheid verbetert.

De voordelen
Lichamelijke inspanning kan zowel het geestelijk als lichamelijk welzijn verhogen en uw kijk op het leven veranderen. Problemen kunnen er zelfs door voorkomen worden. Uit ervaring weet men dat regelmatig bewegen de stemming verbetert, helpt negatieve emoties als boosheid te verwerken en een algemeen gevoel van welbehagen geeft. Lichaamsbeweging helpt bij iedereen die lijdt aan angsten, depressie of weinig zelfvertrouwen en er zijn geen bijwerkingen. Zie ook de voordelen van runningtherapie.

Zelfbeeld
Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen tevredener met zichzelf worden als ze aan een oefenprogramma beginnen. Veranderingen in het figuur -door gewichtsverlies en strakkere spieren - verbeteren het zelfbeeld en verhogen het geestelijk welzijn. Oefeningen laten zien waartoe u in staat bent en geven het gevoel iets bereikt te hebben. Een nieuwe vaardigheid leren of een doel bereiken, hoe bescheiden ook, verhoogt het zelfrespect en de motivatie.

Sociaal leven
Door u aan te sluiten bij een groepje, lid te worden van een sportvereniging of naar een sportschool te gaan, kunt u mensen ontmoeten. Gemeenschappelijke belangstelling helpt het ijs te breken. Als u liever niet iets samen met anderen doet, zijn er allerlei activiteiten die u alleen kunt doen, bijvoorbeeld zwemmen of wandelen.

Voordelen voor de gezondheid
Mensen die actief zijn, hebben 50 procent minder kans op hartziekten van mensen die dat niet zijn. Regelmatig bewegen verkleint algemene risicofactoren voor hartziekte als hoge bloeddruk, overgewicht en een hoog cholesterolgehalte.
Een actief leven is goed voor de botten, gewrichten en spieren en vertraagt het ontstaan van osteoporose en artrose. U verbetert en handhaaft de kracht en soepelheid van uw spieren aanzienlijk, vermindert de kans op blessures en op vallen, zodat u bij het ouder worden volledig van het leven kan blijven genieten. Verder kunt u aandoeningen als diabetes in de hand houden, en vermindert de kans op bepaalde soorten kanker - vooral darmkanker.

Actief blijven
Onderzoek bij de mensen met de hoogste levensverwachting ter wereld, de inwoners van Okinawa, een eiland bij Japan, toont aan dat de benodigde lichamelijke activiteiten uit alledaagse bezigheden kunnen worden gehaald zoals tuinieren, schoonmaken en naar de bushalte lopen naast sportieve bezigheden als fietsen, zwemmen, aquajoggen, fitnessen, voetballen, golfen of volleyballen.
Het is niet nodig om intensief aan de gang te gaan in de sportschool, maar u moet wel ten minste 30 minuten per dag gedurende vijf dagen per week actief zijn.


Seks en sport