Duiste tekst
Home
Massage
Prijslijst
Haptonomie
Luisterlessen
Thema's
Hier doet het pijn
Ontspandag
Gouden regels voor alcoholgebruik

Gouden regels
Blijf beneden de limiet. Die ligt voor mannen op 2-3 eenheden per dag en voor vrouwen op 1-2. Een eenheid = een glas bier, een glas wijn of een borrel.

Richt in het weekend geen drinkgelag aan waarbij u het weekrantsoen in ťťn keer op drinkt, dat is slecht voor uw lever.

Meng het graan (bier) niet '-met de druif (wijn) als u een kater wilt vermijden.

Nip altijd aan uw drankje, giet het niet naar binnen.

Eet altijd eerst als u wilt drinken: zelfs een glas melk kan een kater voorkomen.

Drink niet als u moet rijden en rijd nooit mee met iemand aan het stuur die gedronken heeft.

Seks en drank gaan niet samen. Onvoorzichtigheid kan tot geslachtsziekte en zwangerschap leiden. Een erectie verslapt of komt helemaal niet.

Drink twee keer zoveel plat water als alcohol en een groot glas water voor u gaat slapen om uitdrogen te voorkomen.

Drink geen drank met prik. Door de belletjes stijgt de alcohol snel naar het hoofd.

Alcohol heeft een groter effect op vrouwen dan op mannen.

Gebruik geen drugs en alcohol door elkaar, u kunt een noodsituatie niet aan.

Noteer hoeveel alcohol u in een week drinkt.

Drink niet elke dag. Zorg elke week voor enkele alcoholvrije dagen.

Drink na een feestje enkele dagen niet om uw lever rust te gunnen.

Eet tijdens het drinken om de alcohol te absorberen.

Bedenk van tevoren hoe u naar huis gaat - bestel een taxi.

Probeer geen gelijke tred te houden met uw vrienden (geen competitie).

Voor tieners: denk niet dat drinken betekent dat je volwassen bent.

Openbare dronkenschap is volgens het Wetboek van Strafrecht verboden.

Gevaren van zwaar drinken
Alcohol is een bedwelmend middel dat eerst stimulerend, maar uiteindelijk versuffend werkt. Alcohol vermindert het reactievermogen (en de coŲrdinatie) en de werking van de hersenen (het beoordelingsvermogen) , waardoor mensen onhandig en suf worden. Alcohol is een van de meest gebruikte drugs onder zowel volwassenen als jongeren. In grote hoeveelheden in korte tijd is alcohol een dodelijk gif.

Wat gebeurt er met de alcohol in het lichaam?
Alcohol bereikt binnen enkele minuten de hersenen, maar de lever heeft een halfuur nodig om de alcohol van een glas wijn of bier af te breken. Hoe minder u weegt, hoe sterker de alcohol werkt, het is dus goed dat de verkoop van alcohol voor jongeren verboden is. Een slanke tiener wordt veel sneller dronken dan een stevige volwassen man. Een vrouw voelt de effecten van alcohol sneller en langer dan een man omdat vrouwen relatief minder lichaamsvloeistof hebben om de alcohol te verdunnen dan mannen.

Te veel drinken heeft altijd vervelende gevolgen
Door te veel te drinken kunt u
agressief en gewelddadig worden. De kans op ruzies en vechtpartijen neemt toe. Uw coŲrdinatie neemt af, de bewegingen worden onhandig, het is dus gevaarlijk om scherpe voorwerpen of machines te gebruiken. Te veel alcohol kan tot dubbelzien en onverstaanbaar praten leiden. Drinken tijdens een depressie kan die verergeren. Alcohol bevat veel calorieŽn. U kunt er dik van worden en er een slechte huid van krijgen.
Een
fikse kater voelt verschrikkelijk. Uw hoofd bonkt en uw maag is van streek. Werken of studeren is onmogelijk. Alcohol werkt negatief op de vruchtbaarheid van een man (minder zaadcellen). Het is moeilijk een erectie te krijgen en te handhaven als u veel gedronken hebt.

Drink niet als u:
vrij verkrijgbare medicijnen gebruikt - zelfs tegen verkoudheid - en de bijsluiter nog niet gelezen hebt

drugs of voorgeschreven medicijnen gebruikt

gaat autorijden of fietsen of een machine moet bedienen.

De gevaren van drinken
Als u rijdt terwijl u ťťn drankje op hebt, vergroot u de kans op een
auto-ongeluk nog altijd met een factor vijf. De kans op ongelukken na het drinken neemt toe omdat uw reflexen langzamer worden en de coŲrdinatie vermindert. Dronken mensen zijn onvoorzichtiger en hebben daardoor eerder onveilige seks met kans op geslachtsziekte en ongewenste zwangerschap. U kunt een black-out krijgen en van een hele periode niets meer herinneren. Als u alleen op stap gaat kunt u buiten bewustzijn raken en in uw eigen braaksel stikken. Zwaar drinken kan tot vallen en verwondingen leiden en zelfs tot bewusteloosheid en toevallen. Alcohol bevat veel suiker zodat mensen met suikerziekte beter helemaal niet kunnen drinken. Drinken tijdens de zwangerschap kan tot foetaal alcoholsyndroom leiden. De baby kan zich in de baarmoeder abnormaal ontwikkelen en later tijdens het opgroeien abnormaal gedrag vertonen. Drink niet meer dan 1-2 glazen per week, en nog liever helemaal niet. Langdurig zwaar alcoholgebruik leidt tot lichamelijke verslaving - u kunt niet meer zonder - en tot beschadiging van hart, lever, maag en hersenen. De laatste stadia van alcoholverslaving zijn niet prettig - delirium tremens (verwardheid in combinatie met trillen en hallucinaties), opgezette buik,levercirrose, hartzwakte, coma en de dood.

Drinken en seks
Omdat alcohol de remmingen vermindert, heeft meer dan de helft van alle tieners voor het eerst seks als ze dronken zijn. Dat kan desastreuze gevolgen hebben. Beide partners zijn
onvoorzichtig wat voorbehoedmiddelen betreft, wat niet alleen tot ongewenste zwangerschap kan leiden, maar ook tot hiv/aids, herpes en andere geslachtsziekten (soa's). Het is moeilijker een erectie te houden als u dronken bent. Meisjes vinden jongens die dronken zijn klunzige minnaars.

Alcoholverslaving
U bent verslaafd aan alcohol als u er
lichamelijk en geestelijk van afhankelijk bent. Lichamelijke afhankelijkheid blijkt uit tolerantie en ontwenningsverschijnselen. U kunt steeds meer drinken zonder effect te voelen. Als u stopt, voelt u zich beroerd: u slaapt slecht, transpireert, bent misselijk of angstig. U verliest de controle en u kunt niet meer zonder alcohol.

Behandeling
De behandelmethoden, psychologisch, sociaal of lichamelijk,verschillen per persoon en kunnen gecombineerd worden. Een psychologische behandeling bestaat uit psychotherapie, die meestal in groepen plaatsvindt. Er bestaan diverse vormen van groepstherapie. Sociale behandelingen bestaan onder andere uit hulp bij problemen op het werk en vooral uit het betrekken van familieleden bij de behandeling. Een lichamelijke behandeling is alleen bij sommige alcoholisten nodig. Meestal wordt er disulfiram gebruikt, een middel dat voor onaangename bijwerkingen tijdens het drinken zorgt zodat de drinker bang wordt om te drinken.

Ontwenning
Veel alcoholisten hebben medische hulp nodig om de lichamelijke symptomen te doorstaan die met het stoppen gepaard gaan; dit kan opname in een kliniek betekenen, voor enkele dagen of langer. Daarna volgt een lange termijn behandeling die is toegesneden op de individuele behoeften, bijvoorbeeld psychotherapie in groepsverband. Alcoholisten hebben vaak ook een tekort aan voedingsstoffen. Supplementen van zink en vitamine C en E kunnen de ontgifting versnellen en leverbeschadiging voorkomen.

Naltrexon
Er is nu een nieuw en revolutionair middel op de markt om alcoholverslaving te behandelen, naltrexon. De patiŽnt kan tijdens en na de behandeling blijven drinken. Uit proeven is gebleken dat het goed werkt bij patiŽnten die niet in een te ver stadium van alcoholisme zitten en die sterk gemotiveerd zijn om beter te worden. In Finland bleek 78 procent van de patiŽnten na 3 jaar nog steeds niet teruggevallen te zijn.

Alcohol en kinderen
In Groot-BrittanniŽ lopen meer dan duizend tieners elk jaar acute alcoholvergiftiging op omdat ze de gevaren van drinken niet kennen. Hier volgen enkele droevige statistieken. Kinderen - vooral meisjes - van soms nog maar 9 drinken zich bijna dood. Het aantal jongeren dat met alcoholvergiftiging in een ziekenhuis wordt opgenomen is in 10 jaar vertienvoudigd. Negen van de tien jongens jonger dan 13 drinken stiekem. Elk jaar worden in Groot-BrittanniŽ duizend kinderen jonger dan 15 jaar in het ziekenhuis opgenomen met acute alcoholvergiftiging. Een op de vier tieners, vooral jongens, raakt betrokken bij ruzies en vechtpartijen na het drinken van alcohol. Soms moet de politie erbij komen.